Doel van het psychologisch onderzoek is het verkrijgen van gegevens met betrekking tot voor studie en werk relevante capaciteiten en vaardigheden, persoonskenmerken, affiniteiten en interesses, om zodoende tot een passend advies te kunnen komen ten aanzien van de studie-, beroeps- en/of loopbaanmogelijkheden van de cliënt.
Om in het licht van een specifieke vraagstelling uitspraken te kunnen doen, wordt in het onderzoek gebruik gemaakt van verschillende diagnostische instrumenten en dat kunnen intelligentietests, persoonlijkheids- en belangstellingsvragenlijsten zijn. Intelligentie- of capaciteitentests geven een beeld van intellectuele kwaliteiten en cognitieve vermogens en daarbij gaat het veelal om analytisch inzicht, abstract denken, logisch redeneren en om diverse verbale- en exacte vaardigheden.
VRAGENLIJSTEN
Persoonlijkheidsvragenlijsten geven een beschrijving van eigenschappen en inzicht in de mate waarin iemand, op grond van zijn of haar kenmerken, het juiste gedrag kan vertonen om ten aanzien van bepaalde type werkzaamheden succesvol te kunnen zijn.
In totaal worden meer dan dertig aspecten van de persoonlijkheid belicht.
TIJDSDUUR EN WERKWIJZE ONDERZOEK
ONDERZOEK ALGEMEEN
LOOPBAAN ONDERZOEK
PROFIELKEUZE ONDERZOEK
STUDIE- EN BEROEPSKEUZE ONDERZOEK
De nabespreking van een studie-en beroepskeuze onderzoek vindt plaats op dezelfde dag aansluitend op de afronding van het onderzoek, in aanwezigheid van (de) (een) ouder(s).